Monday, August 17, 2009

Sommaren 2009 del II: Soundtracket

Jag vet att jag här sist bespottade musiktjänsten Spotify, och har ända sedan det utfallet börjat höra fler negativa röster. Min namne och vän Toni V- beskrev Spottan som en "knölig bitch till älskarinna". Detta tyckte jag var väldigt roligt formulerat. Nu har även Magnus Uggla gått ut i Aftonbladet och sagt att han drar tillbaka sin musik från programmet eftersom han tjänar för lite pengar på det. Personligen vill jag dra tillbaka hans musik från public service som bekostat hans tv-program med mina skattepengar!

Trots detta tänkte jag dela med mig en playlist jag knepat ihop. Temat är alltså sommaren 2009. Se det som ett soundtrack till mitt liv, till de händelser jag beskrivit i den här bloggen under sommaren. Vissa sånger har jag skrivit, länkat och bifogat till på sistone. Andra har jag hållit för mig själv, i mina hörlurar. Andra har jag bevittnat live. Vissa sånger som inte finns på Spotify har fått stryka på foten. Hade gärna haft med Jenny Almsenius "Floden". Jag upplevde även en väldigt intressant scen till Dylans "If you ever go to Houston" som jag får spara till mina memoarer. Listan ser i alla fall ut såhär:

Öppna playlist: "Sommaren 2009: the soundtrack"

*The Soundtrack of our Lives - "Lost Prophets in Vain"
Såhär började sommaren. Precis som sången och sångaren börjar försiktigt börjar våren för att sedan eskalera med värmen och solen och allt som hör till.

*Tomas Andersson Wij - Du skulle tagit det helt fel" A) En konsert på Storsjöyran. Vacker och intim. B) En annan sommar än den här sa någon samma sak som hon i sången säger i ett flickrum ingen vuxen sett. C) Har även snackat mycket om Wijs musik med en god vän och kollega!

*Promoe - "Svennebanan" Jag förutspådde tidigt att detta skulle bli en sommarplåga. Ingen avancerad gissning kanske. Även om jag föredrar den mästerliga "Imperiet" från Promoes första skiva på svenska, så har "Svennebanan" varit synonymt med sommaren 2009. En av sommarens första dagar, när Molkom drog sig mot sitt slut, så hade en viss trio en oförglömlig natt när vi väckte hela internatet till våra misslyckade försök att hänga med i texten. Våra dåliga groggar i plastmuggar och alldeles för högljudda diskussioner kunde lika gärna hört hemma i textraderna.

*Elvis Costello - "(What's so funny 'bout) Peace, Love and Understanding" Dedikerad sommarens upplevelser kring Greenpeace.

*Dr. Dog - "Die, die, die" Favoritlåt i början av juni.

*Eldkvarn - "Lördagkväll, söndagmorgon" Läs här.

*Counting Crowes - "Mr. Jones". Ytterligare sent Molkomminne: Jag körde in skådespelarna till klasskompisen B-s filminspelning. Spontan allsång utbrast när denna sång dök upp. Jag och J- utbytte lovord om de där textraderna om att "She's looking at you. Ah, no, no, she's looking at me". Vid ett annat tillfälle satt jag med en helt annan J- i en park med en bärbar cd-spelare. Det var fredagkväll och vi hade ingenstans att gå.

*Tant Strul - "Slicka mig ren". Läs här

*Frida Hyvönen - "Dirty Dancing". Läs här. Malmö, live, pildammsparken.

*Jesus and the Mary Chain - "Darklands". När jag styrt stegen hem från jobbet på Greenpeace mot lägenheten på Söder: Då har jag sjungit dumdumdum.

*Conor Oberst & Gillian Welch - "Lua" När natten sjunker över Helsingborg och jag sitter vid laptopen och skriver så är det Gillian Welch jag lyssnar på. De där nätterna då vi tog taxi och tåg och försökte hålla oss vakna? Jo, jag minns dem också.

*Jazmine Sullivan - Bust your windows. Läs här.

*Bob Hund - "Tinnitus i hjärtat". Dubbla liveupplevelser. Röj med G.G i Östersund. Dock mer laddat när jag såg dem på hemmaplan i Malmö omgiven av alla dessa härliga skåningar jag lärt känna i sommar Denna landsände har gjort ett starkt intryck på mig i sommar. Det finns nog inget som kan representera detta bättre än de vildsinta skåningarna i Bob Hund.

*Love Olzon & Plura Jonsson - "Alla själars aveny". Liveupplevelse Storsjöyran. Underbart underskattad artist, Love Olzon.

*Timbuktu & Damn - "Strö lite socker" - Även här dubbla liveupplevelser från Storsjöyran och Malmöfestivalen. Sommarens svängigaste ögonblick. Denna version är dock från Helsingborg!

*The National - "Apartment Story". Dedikerad M-s lägenhet där jag, han och J- har bott i sommar. Vet inte hur många som börjat älska The National efter mina rekommendationer, men de är en del.

*Leonard Cohen - "Take this waltz".
Läs här

*Bob Dylan - "The times they are a-changing". Läs här

*Steve Forbert - Get Well Soon. Återkommande i mp3-spelaren.

*Sophie Zelmani - "Love on my mind". Liveupplevelse i Malmö. Sångens crescendo har alltid fått mitt hjärta att slå dubbla slag.

*Totta Näslund - "Bara månen är full". Jag önskar att jag aldrig kommer sitta i en bar med denna monolog i min mun. Risken är rätt liten. Men jag har sett ett par barer i sommar, ett par parker och ett gäng lägenheter. Den här sången har ackompanjerat dem. Totta har varit en god vän sommaren 2009.

*Bruce Springsteen & Tom Morello - "The Ghost of Tom Joad". Ett gitarrsolo har ekat i mitt huvud hela sommaren; Tom Morellos gitarrsträngsslakt i denna episka sång om sökandet efter frihet, rättivisa och ett hem att kalla sitt eget. Fler än Tom Joad har letat efter detta. Den här liveversionen är OBESKRIVLIGT bra.

*Jan Johansson - "Ack, Värmeland du sköna". Vi slutar där det började. Värmland. Denna dedikerar jag till dig. Jazzsveriges finest klinkar en melodi om en del av Sveriga jag aldrig kommer att glömma.

1 comment:

Anonymous said...

kamratsavela.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading kamratsavela.blogspot.com every day.
instant cash loan
online payday loans canada