Thursday, April 27, 2006

Popkul april del II

Blecktrumman
Atlantis har ju gjort några riktigt fräscha dvdutgåvor av filmer som är... låt oss säga förbisedda av den stora publiken. Vissa av filmerna har rätt sjuka och perversa drag har jag förstått, och det gäller till viss grad också Blecktrumman. Den här filmen är helt klart det mest originella jag sett på ett bra tag. En tysk 70-tals film som handlar om en liten kille som slutar växa vid tre års ålder, även fast hans hjärna åldras. Han går hela tiden omkring med en trumma som han slår på, och han har en förmåga att kunna skrika så ljust att glas spricker. Höjpunkterna med filmen är när han har sex med antingen sin fars 16-åriga älskarinna eller med en dvärg. Sen i slutändan är filmen ett oerhört facinerande drama, och även fast första halvan av filmen är bättre än andra så ser man färdigt filmen med en känsla av att fått sett något nytt.

Nya skivinköp
På vaxkupan i Norrköping hittar man typ vilken klassisk skiva som helst för 99 kr. Idag var det Dylans "The Times They Are A-Changing" och Springsteens "The Wild, the young and the E street shuffle" som landade i plastpåsen. Nu kan man äntligen säga att man har alla de riktigt stora och nödvändiga Dylanskivorna. Flickvännen inhandlade en skiva av "The Shins", ett rätt intressant melodiskt indiepopband. Att köpa en ny skiva är fullständig tillfreställelse, att komma ut från skivbutiken innehar nästan samma känsla som efter ett bra ligg. Enda skillnaden är att plånboken känns tunnare när man köpt skivor. (Fast å andra sidan, för vissa är det kanske tvärtom).


Johnny Cash -The Legendarry Suns Recordings 3CD
Igår fick jag denna inte alltför dyra, men likväl ovärdeliga box med låtar från Johnny Cash tid på Sun Records. Allt är inte bra, mycket är väldigt snarlikt, men det finns många guldkorn. Förutom klassiker som "I walk the line", "Hey Porter" och "Folsom Prison Blues" som jag fy och skam inte haft förut i min ägo, så hittade man även lite mer bortglömdt godis som "Train of love", covern på "Cold Cold Heart" och "Blue Train". Mums!

...och rättvisa åt alla
Vissa filmer är ruskigt bortglömda. Filmen med originaltitel "And justice for all" är en Al Pacino film från sent 70-tal som inte förtjänar sitt öde i skymundan. Filmen är en underhållande men mycket mörk historia om det amerikanska rättväsendet. Förutom en rollprestation som sänker båtar från allas vår Pacino så har filmen Lee Strasberg, den gamle Actor Studios-läraren, i en bi-roll som smakar guld. Filmen finns på rätt billiga dvd-utgåvor: Inhandla.

No comments: