Saturday, October 21, 2006

Studio 60 on the sunset strip

Nästa stora tv-serie har ännu kommit till Sverige: "Studio 60 on the sunset strip". Krångligt namn, jag vet. Det som kan få er att lystra till är nog duon bakom serien:

Aaron Sorkin och Tomas Schlamme.

Okej, ni kanske inte vet vilka dessa herrar är, men den förstnämnda är skaparen och manusförfattaren bakom första säsongerna av "Vita Huset", och den sistnämnda seriens regissör. "Studio 60..." handlar om en populär livesänd sketchserie på amerikansk tv, en sorts Saturday Night Live-kopia. Vi får följa arbetet bakom serien som redan innan pilotavsnittets förtexter spårar ur. Det blir upp till "Vita Huset" veteranen Bradley Whitford (som spelar Josh i den serien) och Matthew Perry (!) att rädda serien i rollen som kontroversiella regissör och manusförfattare. Karaktärerna verkar ha lånat mycket från seriens upphovsmän. Den alltid lika lysande Whitford spelar exempelvis en regissör som har ett kokainberoende att kämpa mot, som Sorkin själv har vissa erfarenheter av (Det var därför han förlorade kontrollen av "Vita Huset" säger vissa, medan andra hävdar att tv-bossarna ville ha mer högervridna manus).

Jag har hitills bara sett två avsnitt, och nej, den når inte upp till de nivåer som den politiska dramaserien jag fortsätter tjata om. Men den är lika spännande, rolig och smart som man förväntar sig av Sorkin. Matthew Perry är den som verkligen förvånar med sin fantastiska komiska tajming. I de få avsnitt jag sett av "Vänner" har han mest framstått som en...medelmåtta. Här levererar han oneliners lika taktsäkert som trumslagen på en "The Band"-skiva.

Så mitt tips för framtida nedladdningar: "Studio 60 on the sunset strip"

No comments: